Recente projecten

‘Wil je met me lopen?’

In dit project zijn verhalen van ouderen (75+) over hun verkeringstijd vastgelegd in een publicatie en een foto-expositie. Het project is op twee locaties uitgevoerd, met de bedoeling om dit op meerdere plekken in het land voort te zetten. Zo laten we zien hoe de verkeringstijd in Nederland rond 1950 per regio kon verschillen.

Wil je met me lopen? Zo vroeg je vroeger iemand om verkering. In dit project hebben we de verhalen van ouderen over hun verkeringstijd vastgelegd in sfeervolle exposities en publicaties. Voor veel deelnemers was die periode een bijzondere en gekoesterde tijd in hun leven. Hun verhalen schetsen een levendig beeld van de prille liefde en relaties in Nederland rond 1950.
Wat was toen gebruikelijk? Wat juist niet? Kon je vrij kiezen met wie je omging? Welke rol speelden de kerk en familie? Wat deed je samen tijdens een afspraakje, en waar? Dit zijn enkele vragen die in het project naar voren kwamen.
Deze persoonlijke verhalen brengen de geschiedenis tot leven en laten zien hoe de liefde door de jaren heen is veranderd. Door ze vast te leggen in exposities en publicaties, bewaren we waardevol immaterieel erfgoed. De verhalen maken het verleden tastbaar en herkenbaar, want verliefd worden en verkering krijgen is van alle tijden.

Maar dit project gaat over meer dan herinneringen. Het draait ook om verbinding. Het delen van verkeringsverhalen is een laagdrempelige en vrolijke manier voor ouderen om contact te maken, zonder zware thema’s als eenzaamheid aan te snijden. Het delen en waarderen van persoonlijke ervaringen gaf ouderen ook het gevoel gehoord te worden.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Editie Vlaardingen (2021)

De eerste editie vond plaats in coronatijd en bracht vijftien ouderen samen die hun unieke bijdrage leverden aan de Vlaardingse geschiedenis. Veel deelnemers hadden op dezelfde brug gestaan, de mannen werkten vaak bij Shell in Pernis, negen van de tien mensen moesten eerst inwonen voor ze een eigen woning kregen en verder dan zoenen in de brandgang ging je niet. Dit is een greep uit de verhalen. Op de homepage kun je een aantal complete verhalen lezen. Het magazine met alle verhalen is te bestellen via onze site.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Editie Midden-Drenthe (2024/25)

In 2024/2025 voerden we het project uit op het platteland van Drenthe. Waar we als stichting heel nieuwsgierig naar waren, waren de verschillen met de editie in Vlaardingen. Eén van de meest opvallende verschillen was dat er niemand inwoonde, er logischerwijs vaak op een boerderij werd gewerkt maar ook hier werd er alleen maar gezoend, niet in de brandgang maar achter de heg. Op de homepage lees je een paar complete verhalen van deelnemers. Het boekje met alle verhalen is te bestellen via de site.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(PR)OUD (2022)

In dit project draait het ook om de liefde. Voor deze foto-expositie zijn LHBTQ-ouderen geïnterviewd. Hun verhalen over homoseksualiteit en genderidentiteit, gevormd in en rond de jaren 70, schetsen een bijzonder tijdsbeeld. De expositie combineert foto’s uit die periode en een foto van nu met citaten die het universele karakter van de liefde tonen. Van iemand houden, ergens bij willen horen, jezelf kunnen zijn, is van alle tijden en voor iedereen. Deze reizende expositie is op meerdere locaties te zien geweest.